GO! van start in Lingewaard

GO! van start in Lingewaard

Via Omroep Gelderland, lees het hele artikel hier: http://gld.nl/4Oln

In Lingewaard krijgen 125 kinderen hulp van de gemeente om van hun overgewicht af te komen. Via een leefstijlprogramma moet ook hun opleidingsniveau verbeteren en moet hun kans op een baan groter worden.

Uit cijfers blijkt dat in Lingewaard 6 procent van de kinderen tot twaalf jaar (ernstig) overgewicht heeft. Bij kinderen in groep 1 en 2 van de middelbare school is dat zelfs 20 procent. Dat is 2 procent meer dan in de hele regio Gelderland Midden.

Wethouder Aart Slob is enthousiast over de aanpak. ‘Hoe eerder we kinderen met overgewicht kunnen helpen, hoe beter. Daar hebben ze hun hele verdere leven profijt van’, stelt de bestuurder. ‘We weten ondertussen dat overgewicht naast gezondheidsproblemen ook kan leiden tot problemen op sociaal vlak. Denk dan bijvoorbeeld aan pesten, psychische problematiek en een verhoogde kans op een laag opleidingsniveau en een laag inkomen. Door vroeg in te grijpen kunnen we dat proberen te voorkomen.’

Samenwerking

Aan het leefstijlprogramma Go! Gezond Onderweg in Lingewaard werken artsen, fysiotherapeuten en sport- en cultuurcoaches mee. Samen maken ze afspraken over de behandeling van elk kind. De kindergezondheidscoach is de spil in het geheel en begeleidt de kinderen en jongeren twee jaar lang. Het idee is dat ze een gezonde levensstijl ontwikkelen. En dan gaat het niet alleen om gezond eten, maar ook om beweging en ontspanning.

‘Met deze aanpak proberen we de gezonde boodschap door te laten dringen in de hele omgeving, zoals in de school of de sportkantine. Bovendien organiseren we het dichtbij de mensen zelf, in hun eigen buurt. Zo willen we de gezonde leefstijl onder de aandacht brengen bij zoveel mogelijk inwoners’, vertelt Slob.


Lees hier ook het artikel van de Gelderlander: https://www.gelderlander.nl/lingewaard/hulp-voor-kinderen-lingewaard-met-obesitas~aa57a70c/