green_traingle

Bereken je BMI

Geslacht

Je BMI is: 21.78

Je hebt ondergewicht. Kijk hieronder wat te doen.

Je bent op een gezond gewicht!

Je hebt overgewicht. Kijk hieronder wat te doen.

Je hebt obesitas Kijk hieronder wat te doen.

White triangle top

Wat is bmi?

BMI staat voor Body Mass Index en is de verhouding tussen lengte en gewicht (gewicht in kilogram gedeeld door lengte maal lengte in meter). Je BMI is een getal om te bepalen of je te zwaar bent (overgewicht) of wellicht te licht (ondergewicht) of wellicht gezond gewicht.

Maar wat betekent nu BMI?
BMI vertelt dus iets over je lengte en je gewicht. Zeker als je nog groeit verandert je BMI heel vaak.
We hebben het bij GO! niet over afvallen maar over gezonde leefstijl en daar heeft je BMI ook mee te maken.
Zie jezelf als een rond kauwgomballetje, als je begint bij GO!. Door goed te eten, te bewegen en genoeg rust te hebben, zal je gewicht niet toenemen en zal soms zelfs een beetje minder worden. Maar groeien doe je wel! Het ronde kauwgomballetje wordt een beetje uit elkaar getrokken, langer en slanker! Dit kan gebeuren als je nog in de groei bent. Je BMI verandert dan mee.

Ondergewicht

Ondergewicht heb je bij een BMI (het getal) onder 18,5 en is een lichaamsgewicht dat geringer is dan op grond van de lichaamslengte als gezond kan worden beschouwd. Bij ondergewicht kan je mogelijke last hebben van o.a. verminderde lichamelijke en geestelijke conditie, duizeligheid, afbraak van eigen lichaamsweefsels (eerst het vet- dan de overige weefsels zoals spieren, lever, nieren, hart, zenuwweefsel), vermagering. (bron: http://www.encyclo.nl/lokaal/11262)

Gezond gewicht

Gezond gewicht heb je bij een BMI (het getal) tussen 18,5 – 25 en betekent dat de verhouding tussen je lengte en je gewicht goed is. Met een gezond gewicht kan je het beste functioneren en ben je energiek.

Overgewicht

Overgewicht heb je bij een BMI (het getal) tussen 25-30 en is een hoger lichaamsgewicht dan op grond van de lichaamslengte gezond kan worden genoemd. Overgewicht is vrijwel altijd het gevolg van een, meestal geleidelijke, toename van de hoeveelheid vetweefsel en ontstaat in verreweg de meeste gevallen door een combinatie van verkeerde voedingsgewoonten en te weinig beweging. Bij overgewicht kan je mogelijk last hebben van o.a. verminderde lichamelijke conditie. Daarnaast heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. (bron: http://www.encyclo.nl/lokaal/11262)

Obesitas

Obesitas heb je bij een BMI (het getal) >30 en is een ernstige vorm van overgewicht. Je lijdt dan aan zwaarlijvigheid. De gezondheidsrisico’s liggen dan hoger dan bij overgewicht en is er dus een verhoogde kans op complicaties. Bekend is dat overgewicht op jeugdige leeftijd gerelateerd is aan overgewicht op volwassen leeftijd en dat volwassenen die als kind last hadden van obesitas een verhoogd risico op morbiditeit en sterfte hebben, onafhankelijk van hun gewicht op volwassen leeftijd.

Bij twijfel kan je contact opnemen met je huisarts of met de kindergezondheidscoach.